Indicatii si contraindicatii in RMN

Indicatii si contraindicatii RMN

Articol Radiologie / Imagistică

Indicatii si contraindicatii in RMN

Imagistica prin rezonanta magnetica (IRM sau RMN) reprezinta o investigatie moderna, foarte performanta, ce ofera informatii mai precise decat radiografia, ecografia sau tomografia computerizata (CT). RMN-ul foloseste un camp magnetic si unde de radiofrecventa pentru a oferi imagini ale diferitelor organe si tesuturi ale corpului. in anumite situatii, pentru o mai buna vizualizare a patologiei, se pot folosi substante de contrast. RMN-ul este folosit pentru diagnosticarea unei mari varietati de afectiuni. Practic, tot corpul poate fi cercetat cu acesta investigatie, iar modificarile patologice sesizate sunt dintre cele mai mici.

Indicatiile explorarii RMN

Capul si gatul: se pot detecta anevrisme, sangerari cerebrale, leziuni nervoase, accidente vasculare cerebrale, afectiuni ale ochiului, urechilor etc; Regiunea abdominala si pelvisul: poate depista leziuni ale aproape tuturor organelor abdominale si pelvine: ficat, pancreas, splina, rinichi, vezica, uter, ovare, prostata. Este un instrument folositor in diagnosticarea tumorilor acestor organe, infarctelor, infectiilor; Oasele si articulatiile: diagnosticheaza tumori osoase, fracturi, rupturi de tendoane si ligamente, infectii ale oaselor; Vasele de sange: exista o varianta de rezonanta magnetica numita Angio-IRM, specializata pe investigarea vaselor de sange si circulatiei. Este utila in depistarea cheagurilor (trombozelor), anevrismelor si altor afectiuni vasculare.

Contraindicatiile investigatiei prin rezonanta magnetica

Exista cateva categorii de persoane care nu pot beneficia de aceasta investigatie, pentru care medicul trebuie sa gaseasca metode alternative de diagnostic: La indicatia administrarii de substanta de contrast, persoanele cu antecedente alergice reprezinta o contraindicatie relativa pentru examinare, necesitand masuri de prevedere suplimentare, desi gadoliniul este foarte bine tolerat de toate categoriile de pacienti si riscurile sunt considerabil mai mici decat in cazul administrarii altor substante de contrast, cum ar fi iodul. Pacientele insarcinate; Pacientii care au implanturi metalice: pacemakere, proteze de sold, tije, valve cardiace metalice sau orice alt fel de metal fixat pe corp. Orice obiect metalic introdus in campul magnetic al aparatului de rezonanta magnetica devine un potential pericol; Pacientele cu dispozitive intrauterine trebuie sa informeze medicul asupra lor, deoarece unele contraindica investigatia; Pacientii cu boli renale nu pot primi substanta de contrast; Pacientii claustrofobi, agitati, care fac convulsii.