Importanța tratamentului de recuperare medicală în durerea lombară RMN Diagnostica Sibiu

Importanța tratamentului de recuperare medicală în durerea lombară

Articol Reabilitare medicală

Durerea lombară ( lombalgia ) reprezintă o problemă majoră de sănătate publică, prin morbiditatea pe care o generează, fiind cea de-a cincea frecventă cauză a prezentării la medic.

Durerea lombară este, în același timp, o problemă socio-economică importantă, reprezentând a doua cauză de absenteism de la locul de muncă. Cel puțin 80 % din populația adultă prezintă, în decursul vieții, unul sau două pusee algice lombare de gravitate diferită. În interval de un an, rata de repetare a puseului dureros lombar este de 5-10 %, iar în decursul vieții este de 85 %. Unele studii au arătat că 23 % din populația adultă a lumii suferă de durere lombară cronică.

Procesele patologice implicate în declanșarea unui sindrom dureros lombar pot fi de origine inflamatorie, infecțioasă, traumatică, metabolică, neoplazică, însă cea mai frecventă e cea degenerativă.

Majoritatea cazurilor de durere lombară se pot rezolva în mai puțin de două săptămâni cu sau fără tratament, însă durerea cu caracter ascuțit, bruscă și acută sau care iradiază, reprezintă un motiv de prezentare la medic pentru a preveni ca simptomatologia să devină debilitantă.

Durerea lombară poate fi acută ( 1 – 2 săptămâni ) , subacută ( 3 – 4 săptămâni ) și cronică ( peste 3 luni ).

Tratamentul de recuperare medicală este, cel mai des indicat, la persoanele ce sunt la risc de a dezvolta o durere lombară cronică. Deseori, acesta e cazul pacientului cu durere severă, persistentă, ce poate iradia în membrele inferioare fiind însoțită de parestezii ( furnicături, amorțeli ). De asemenea, pacienții care suferă de majoritatea tipurilor de durere lombară sunt îndrumați către medicul de recuperare medicală pentru a primi, în stadiul inițial, un tratament conservator înaintea apelării la alte tratamente mai agresive, inclusiv la cel chirurgical.

Obiectivele tratamentului de recuperare medicală sunt reducerea durerii, refacerea deficitului funcțional și învățarea pacientului unui program de menținere de kinetoprofilaxie secundară, prin respectarea regulilor din școala spatelui pentru prevenirea reapariției sindromului dureros lombar.

Tratamentul de recuperare medicală este unul individualizat, iar printre metodele de tratament utilizate se numără kinetoterapia, termoterapia, masajul, electroterapia ( TENS, ultrasunetul ) cu rol în reducerea durerii și inflamației, relaxarea musculară, combaterea redorii articulare, oferind astfel, o calmare a simptomatologiei.

În cadrul centrului medical RMN Diagnostica Sibiu, echipa de medici de recuperare formată din domnul doctor Daniel LUCA, medic primar recuperare, medicină fizică și balneologie și din doamna doctor Mihaela ALBU, medic specialist recuperare, medicină fizică și balneologie, acordă consultații de specialitate, în sistem privat. În curând, pacienții sibieni vor putea accesa serviciile noului centru de recuperare RMN Diagnostica Sibiu!

Rmn Diagnostica Sibiu se află în relație contractuală cu următoarele companii de pe piața asigurărilor private de sănătate:Signal Iduna, Allianz Țiriac, Medoc, Europ Assistance, Asirom și Sanador.

Pentru informații, tarife și programări Sibiu

Strada Someșului nr.19
Telefon: 0269243121 // 0269243135
www.rmn-diagnostica.ro / contact@rmn-diagnostica.ro/ https://www.facebook.com/RMNDiagnostica/