Diabetul zaharat tip 1- la copii și adulții tineri

Articol Diabet, nutriție și boli metabolice

Diabetul zaharat tip 1 este o boală cronică, care poate apărea la orice vârstă, însă predomină la copii și adulții tineri, motiv pentru care este denumit de către unii autori și diabet juvenil.

Diabetul este una dintre cele mai mari probleme de sănătate ale secolului, cu un număr de cazuri în continuă creștere la nivel mondial.
Diabetul zaharat tip 1 apare ca urmare a distrugerii autoimune a celulelor beta-pancreatice care secretă insulină. Ereditatea joacă un rol important în patogenia acestui tip de diabet, dar au fost amintiți și factori de mediu, precum infecțiile cu virusul coxackie b.

Simptomele diabetului zaharat tip 1 se instalează rapid, în câteva zile sau săptămâni și sunt determinate de nivelul crescut al glucozei în sânge. Simptomatologia precoce poate trece ignorată de către pacient:
– urinări frecvente, în special nocturne. Unii copii mici care au învățat să folosească toaleta încep să prezinte enurezis nocturn
– sete extremă și gură uscată, ingestie de cantități mari de apă
– scădere în greutate
– apetit crescut
– tulburări de vedere
– greață, vărsături, somnolență, fatigabilitate
– dureri abdominale.
Uneori nivelul glicemiei poate atinge valori foarte mari, fără ca persoana să sesizeze că suferă de ceva, arderile lipidelor și proteinelor fiind mult crescute, producându-se, în exces, corpi cetonici ce intră în circulația sangvină. Astfel, se produce una din cele mai severe complicații ale diabetului zaharat de tip 1: cetoacidoza diabetică.

Cei care au diabet zaharat tip 1 vor urma un tratament individualizat care cuprinde:
– administrarea de insulină
– dieta adecvată
– program de exerciții fizice
– monitorizarea zilnică a glicemiei

În timp, apar leziuni ale țesuturilor și organelor determinate de hiperglicemia persistentă producându-se retinopatia diabetică, nefropatia diabetică, afecțiuni cardiace și vasculare, dar care pot fi evitate dacă glicemia este menținută în limite de siguranță.
Recomandăm ca părinții să fie atenți la semnele și simptomele menționate mai sus și să se prezinte de urgență la medic, cu copilul, pentru excluderea sau confirmarea acestei patologii.
Pentru diagnosticare și un tratament corespunzător, programați un consult de specialitate, la doamna doctor Roxana Tănase, medic specialist pediatrie, în cadrul centrului medical RMN Diagnostica Brașov.

Informații și programări:
BRAȘOV
Telefon 0372955522// 0368005773 // 0765112402
Strada Hermann Oberth nr. 8 (zona Uranus- Piața Astra)
www.rmn-diagnostica.ro
ambulator@rmn-diagnostica.ro