Dr Mihai Greavu, medic specialist medicină internă și medic specialist gastroenterologie

De ce trebuie să tratăm constipația ?

Articol Gastroenterologie, Medicină internă

Generalități:
În mod normal, alimentele se deplasează de-a lungul tractului digestiv prin contracții musculare. Pe parcursul acestui proces, în intestinul gros sunt absorbite apa și substanțele nutritive.
În cazul în care: alimentele pe care le-ați consumat conțin prea puține fibre, nu consumați suficiente lichide sau nu faceți suficientă mișcare, materiile fecale sunt transportate mai lent prin intestine. Acest fapt are drept consecință absorbția unei cantități mai mari de lichide și, astfel, scaunul poate deveni uscat și de consistență tare.

Prevalență:
Constipația a devenit una din cele mai frecvente acuze gastrointestinale ce afectează peste 35% din populația generală, iar 65% din persoanele care suferă de constipație nu se adresează medicului, ci utilizează laxative din proprie inițiativă, în mod eronat. Prevalența constipației crește odată cu vârstă și este de 3 ori mai frecventă la femei față de bărbați. 25-50% din pacienții cu constipație asociază sindromul de intestin iritabil cu predominanța constipației. Constipația la vârstnici se întâlnește la aproape jumătate din persoanele de peste 70 de ani.

Tipuri și cauze:
De cele mai multe ori, constipația cronică este primară, fară a se cunoaște o cauză exactă. Factori de risc pentru constipația de tip primar sunt: vârsta înaintată, sexul feminin, sedentarismul, anxietatea, depresia, dieta săracă în fibre, medicamente ce produc constipație și factori genetici.
Alteori, constipația cronică este de tip secundar având ca posibile cauze: diabetul zaharat, hipotiroidismul, leziuni ale măduvei spinării, boala Parkinson, boli cerebrovasculare, medicamente opioide, antispastice, antidepresive, diuretice, anticonvulsivante, suplimente de fier și calciu.

Cum recunoaștem constipația ?
Prin prezența durerii și a disconfortului abdominal, balonare, frecvența rară a scaunelor, eliminare frecventă de gaze, pierderea poftei de mâncare, sânge în materiile fecale, alternanța scaunelor diareice și constipație.

În concluzie:
Constipația ne poate afecta la toate vârstele. Este important să prevenim și să tratăm această patologie, prin urmarea unor reguli adecvate de alimentație, medicație specifica fiecărui tip de constipație, un stil de viață sănătos și formarea unor obiceiuri zilnice de tranzit intestinal pentru evitarea instalării constipației și a cronicizării ei.

Atunci când apar simptome ale constipației, nu le ignorați, deoarece pot semnala existența altor probleme de sănătate.
Solicitați un consult de specialitate la domnul doctor Mihai Greavu, medic specialist medicină internă și medic specialist gastroenterologie, cu competențe în ecografie generală, în cadrul centrului RMN Diagnostica Brașov.

RMN Diagnostica Brașov
Strada Hermann Oberth nr.8 (zona Piața Astra)
0368 005 773 // 0372 955 522 // 0765 112 402
www.rmn-diagnostica.ro // ambulator@rmn-diagnostica.