Cum afectează COVID-19 disfuncțiile tiroidiene
Având în vedere contextul actual al pandemiei cu COVID-19, majoritatea pacienților cu diverse boli au fost afectați, unii dintre ei neputând să mai beneficieze de consultațiile medicale de rutină. Printre ei se numără și pacienții cu boli tiroidiene, fie cu hipo- sau hipertiroidie.
Medicii endocrinologi din centre europene s-au adunat pentru a scrie un articol privind impactul COVID-19 asupra bolilor tiroidiene, dar și al bolilor tiroidiene asupra COVID-19 (1).
Mai jos vă prezint principalele concluzii ale acestui articol :
Efectul tiroiditei autoimune asupra infecției COVID-19
Atât hipotiroidismul cât și hipertiroidismul sunt cauzate de boli autoimune. Aproximativ 80% din patogenia bolilor Graves și Hashimoto este determinată de factori genetici, cei de mediu reprezentând 20%. Infecțiile virale, precum cele cu parvovirus, Epstein Barr și Hepatita C au fost propuse ca potențiali declanșatori, dar nu sunt dovezi că pacienții cu boli tiroidiene autoimune existente sunt mai susceptibili în a contracta infecția cu SARS COV2 sau că sunt la risc de a dezvolta forme severe ale bolii COVID-19.
Efectele medicamentelor antitiroidiene (ATD) asupra COVID-19
ATD nu sunt cunoscute ca medicamente ce cresc riscul infecției și nu se consideră că pacientii pe ATD sunt la risc de a contracta COVID-19 sau de a dezvolta forme severe ale bolii. Cu toate acestea, pacienții care iau ATD sunt la risc de a dezvolta neutropenie (scăderea numărului neutrofilelor <1.0×109/l), sau agranulocitoză (scăderea numărului neutrofilelor <0.5×109/l), efect ce apare la 0.2-0.5% dintre acești pacienți, mai ales în primele luni de tratament. Simptomele de neutropenie (durere in gât, ulcerații bucale, febră sau stare gripală) se pot suprapune cu cele de COVID-19 (febră, tuse nou apărută și stare gripală). Este dificil pentru pacienți și medici să distingă clinic între cele 2 diagnostice. Din moment ce neutropenia indusă de ATD este asociată cu risc crescut de infecții, este plauzibil ca acest efect advers rar al ATD să favorizeze progresia COVID-19, posibil prin reducerea răspunsului imun nativ sau prin supresia generalizată a imunității. Important, 50% dintre pacienții care au murit de COVID-19 au avut infecții bacteriene secundare coexistente, și prezența neutropeniei este foarte probabil să crească riscul unor asemenea co-infecții și astfel să afecteze severitatea bolii.
Se recomandă oprirea ATD la pacienții cu simptome sugestive de neutropenie și recoltarea de urgență a unei hemoleucograme pentru determinarea numărului de neutrofile. În funcție de manifestări și istoric se poate testa și pentru COVID-19.
Efectele COVID- 19 asupra axului hipotalamo-hipofizo- tiroidian:
Bolile sistemice sunt cunoscute a fi asociate cu sindromul de T3 scăzut sau boală non-tiroidiană. Este de așteptat ca forma severă a COVID-19 să genereze o asemenea situație, mai ales când infecția se asociază cu febră și implicarea tractului respirator. Mai mult, infecția cu SARS-COV2 poate să afecteze sistemul nervos cu implicarea preponderent a nervilor cranieni responsabili de miros și gust. Sunt necesare studii suplimentare pentru a evalua riscul de inflamație a hipotalamusului, ce poate să ducă la hipotiroidism central la pacienții în recuperare după COVID-19. Astfel, nu se recomandă testarea de rutină a pacienților bolnavi acut, pentru boli tiroidiene decât dacă este o suspiciune puternică de boală tiroidiană ce poate contribui la tabloul clinic
Efectul controlului funcției tiroidiene asupra COVID-19:
Nu este nicio dovada că cei cu boală tiroidiană insuficient controlată sunt mai predispuși la infecții virale. Cu toate acestea, este posibil ca cei cu disfuncție tiroidiană necontrolată, mai ales cei cu tireotoxicoză, să aibă un risc crescut de complicații de la alte infecții. Se recomandă ca pacienții cu disfuncție tiroidiană să își continue medicația și să nu o întrerupă fără aviz medical. Chirurgia tiroidiană de urgență sau administrarea de iod radioactiv pot fi considerate în caz de hipertiroidism necontrolat amenințător de viață.
Pentru pacienții cu hipotiroidism nu sunt menționate aspecte particulare de monitorizare în timpul pandemiei cu excepția femeilor gravide.
Efectele tratamentului cu iod radioactiv și al chirurgiei tiroidiene asupra COVID-19.
Nu este nicio dovadă că pacienții care au primit iod radioactiv sau au avut tiroidectomie sunt la risc crescut de a dezvolta infecții cu orice virus inclusiv cu cel SARS-CoV2.
Care pacienți sunt la risc datorită COVID-19
Pacienții cu oftalmopatie Graves pe medicație imunosupresivă, precum glucocorticoizi, micofenolat, azathioprine sau agenți biologici precum teprotumumab, rituximab sau tocilizumab sunt la risc de a dezvolta forme mai severe ale infectiei cu coronavirus.
Progresia oftalmopatiei trebuie prevenită prin stoparea fumatului și/sau suplimentarea cu seleniu. Implicarea conjunctivală în cadrul COVID-19 poate face dificilă diagnosticarea afectarii oculare în cadrul bolii tiroidiene (oftalmopatia Graves).
Femeile gravide – În timpul sarcinii, doza de levotiroxină trebuie crescută chiar dacă monitorizarea biologică este dificilă.
Se recomandă implementarea vizitelor video și a contactării telefonice pentru a reduce riscurile accesului în spital, pentru pacienții cu boli tiroidiene, iar în cazul celor cu afectare severă se recomandă consultul față în față.
Referințe
- Kristien Boelaert, W Edward Visser, Peter Nicholas Taylor, Carla Moran, Juliane Léger and Luca Persani – ENDOCRINOLOGY IN THE TIME OF COVID-19 Management of hyperthyroidism and hypothyroidism; European Journal of Endocrinology (2020) 183, G33–G39
Programează-te pentru un consult de specialitate, la doamna doctor Oana Căpraru, medic primar endocrinologie, doctor în științe medicale, în cadrul centrului medical RMN Diagnostica Brașov.
Pacienții ne pot găsi pe strada Hermann Oberth nr.8, în apropierea Pieței Astra.
Telefon: 0368 005 773 // 0372 955 522 // 0765 112 402
www.rmn-diagnostica.ro // ambulator@rmn-diagnostica.ro