Anxietatea și atacul de panică – probleme majore ale vieții cotidiene?
Exigențele vieții cotidiene, stresul socio-profesional, ritmul alert impus de cerințele societății moderne sunt doar câțiva dintre factorii care generează anxietate și atacuri de panică la persoanele vulnerabile.
Anxietatea are un impact major, atât asupra vieții indivizilor afectați, cauzând suferință semnificativă, reducerea calității vieții și limitarea potențialului de dezvoltare personală și profesională, dar și un impact economic semnificativ, costurile totale legate de tulburările anxioase ajungând în SUA la 42,3 miliarde $. (Greenberg, 1999)
Tulburările anxioase (un grup de tulburări psihice în care unul din simptomele principale îl constitue anxietatea) sunt cele mai frecvente tulburări psihice la adulţi, fapt certificat de numeroasele studii de amploare desfășurate în ultimii 20 de ani.
Deși poate fi întâlnită și în sfera normalității când are un rol de adaptare și mobilizare a resurselor psihice sau ca o trăsătură de personalitate specifică individului, anxietatea, ca și simptom psihiatric este descrisă de pacienți ca o teamă fără obiect, o încordare, o anticipare dureroasă, o amenințare nedefinită a propriei persoane.
Anxietatea poate fi percepută ca o îngrijorare excesivă și neîntemeiată legată de viaţa cotidiană (de starea sănătăţii familiei, de problemele profesionale, financiare, etc.) sau ca o teamă nejustificată în faţa unei anumite situaţii sau activităţi. Aceasta a fost experimentată de oricine de-a lungul vieții ca un sentiment neplăcut asemănător cu frica, dar frica are o cauză externă fiind corelată direct proporțional cu pericolul care o generează. Prin contrast, anxietatea nu este produsă de o cauză reală sau dacă este produsă de un pericol extern intensitatea acesteia este disproporționat de mare comparativ cu evenimentul cauzal. Pacienții se simt adeseori tensionați, nervoși, îngroziți.
Atunci când afectează funcționarea normală a individului în viața socială, profesională, familială, cauzându-i acestuia o suferința semnificativă se înscrie în sfera patologicului.
Anxietatea poate fi difuză (independentă de stimuli) sau circumcisă luând forma atacurilor de panică.
Atacul de panică este prin urmare, un episod bine delimitat de frică intensă, extremă, cu durată variabilă, care debutează brusc și atinge intensitatea maximă în decurs de 10 minute. Atacuri de panică izolate se apreciază că sunt experimentate de un procent semnificativ din populația generală, dar apar mai frecvent și cu severitate mai mare în anumite tulburări psihice cum ar fi tulburarea de panică, fobia specifică, fobia socială, tulburarea depresivă majoră.
Atacul de panică se asociază cu minim 4 din 13 simptome dintre care se evidențiază următoarele: senzația de moarte iminentă, senzația de lipsă de aer, de sufocare, palpitații sau bătăi intense ale inimii, dureri precordiale, frica de a nu-și pierde controlul, frica de a nu înnebuni, frica de a nu avea un atac de cord, transpirații, tremor, greață, frisoane, valuri de frig sau de căldură, amețeală. Se însoțește de dorința imperioasă de a scăpa din situația respectivă, de a fugi departe de locul în care a survenit atacul.
Ținând cont de impactul acestor simptome asupra vieții pacientului, de suferința semnificativă pe care acestea o cauzează și de costurile asociate este important ca pacientul să ceară ajutor specializat cât mai precoce posibil, adresându-se medicului psihiatru.
Un tratament eficient necesită o abordare complexă, atât psihofarmacologică, cât și psihoterapeutică, cele două linii terapeutice acționând sinergic în restabilirea sănătății psihice a pacientului.
În cadrul policlinicii RMN Diagnostica Brașov, vă puteți programa la unul dintre medicii departamentului de psihiatrie, în sistem CAS sau în sistem privat. Doamna doctor Mădălina- Elena Pop, medic specialist psihiatru acordă consultații de specialitate psihiatrie, în contract CAS, în baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau de la medicul specialist.
Pentru informații, tarife și programări:
Brașov, Strada Hermann Oberth nr.8
Telefon: 0368005773 // 0765112402 // 0372955522
www.rmn-diagnostica.ro / contact@rmn-diagnostica.ro/ https://www.facebook.com/RMNDiagnostica/