Anxietatea se tratează cu medicamente?

Articol Psihiatrie

Cele mai multe cazuri pe care le tratez, de când mi-am început activitatea profesională, sunt cele de anxietate. Sub forme diverse, anxietatea este, de departe, cea mai des întâlnită provocare a lumii moderne. Nu o spun doar eu, este și părerea colegilor mei, de pretutindeni.

Ce este anxietatea? Este o altfel de frică. O frică atipică. O frică pe care o trăim drept o puternică neliniște și tensiune interioară, cu o mulțime de îngrijorări, cu imposibilitatea de a ne concentra pe altceva în afara grijilor noastre, cu insomnii, cu simțământul că suntem mereu obosiți, cu senzația de nod în gât, de încordare musculară și cu tulburări gastro-intestinale: balonări, scaune diareice etc. Uneori pot apărea atacuri de panică, adică episoade violente de teamă intensă, cu senzația că ceva rău urmează să se întâmple (să facem infarct, să murim), cu bătăi puternice ale inimii pe care le „auzim” în gât, cu transpirații, tremor, senzația că nu ne ajunge aerul pe care îl respirăm, călduri sau frisoane, greață, dureri de cap, amețeală, impresia de leșin, furnicături în degete, senzația că ne rupem de realitate ș.a. După primul atac de panică, anxietatea se complică cu o altă problemă: apare „frica de frică” (adică ne temem să nu facem un nou atac de panică și trăim constant cu această spaimă), iar atunci evităm situațiile care ne-ar putea provoca un nou atac de acest gen (nu mai ieșim din casă, nu mai stăm singuri, nu mai mergem în locuri deschise sau în spații închise).

Diferența între frică și anxietate. Frica este un răspuns sănătos și firesc la un pericol real. Anxietatea însă ne face să ne înfricoșăm de pericole imaginare. În anxietate, ne temem pentru ceea ce ar putea fi, ni s-ar putea întâmpla sau li s-ar putea întâmpla altora, dragi nouă. În anxietate, ne putem teme, de pildă, că ne-am putea îmbolnăvi sau că ni s-ar putea produce un accident pe drum. Uneori, anxietatea naște în noi credințe magice, superstiții: „am râs atât, nu e de bine, sigur urmează o catastrofă!”, „vai, cred că m-am deocheat!”, „pisica asta neagră îmi va strica toată ziua!”, „a ieșit cu găleata fără apă în ea, sigur îmi merge rău toată ziua!” Langle, părintele analizei existențiale, vorbind despre frică, spunea frumos: „astfel văzute lucrurile, viața pe care o ducem este, într-adevăr, teribilă! Nimic nu există care, cu puțină fantezie, să nu devină periculos!”

Cum tratăm anxietatea? O rudă, vreun vecin sau coleg, împătimit împotrivitor al științelor psihicului uman, va afirma că anxietatea este un moft, că totul ține de autocontrol, că un preot ne-ar putea ajuta. Asta dacă, nu cumva, acest binefăcător și atotștiutor sfătuitor ne va opri manipulativ de la a consulta un specialist în sănătatea mentală: „ce să cauți tu la psiholog/psihiatru, doar nu ești nebun/ă?” Bun, dacă trecem de acest stigmat social, ne confrutăm cu o altă chestiune: ce să alegem? Un psihoterapeut? Un medic psihiatru? Un medic psihiatru fundamentalist ne va spune că anxietatea se tratează doar „prin medicație”. Un psihoterapeut habotnic va declara răspicat: remediul este numai psihoterapia. Un adevărat profesionist, fie el terapeut, fie medic, ne va spune că anxietatea se tratează eficient prin medicație specifică, recomandată de psihiatru, și prin psihoterapie. Cele mai bune rezultate se obțin combinând medicația cu psihoterapia.

De ce este necesară medicația? Medicamentele acționează asupra unor substanțe produse în creierul nostru, mediatori chimici, care substanțe sunt dereglate în anxietate. Medicația scade considerabil starea de neliniște, frica pe care o resimțim, ajutându-ne să ne recăpătăm liniștea interioară. Tabletele care ni se dau în anxietate ne ajută să dormim bine, să respirăm liber, să zâmbim senini și plini de speranță, să ne bucurăm de relațiile cu ceilalți, să ne recăpătăm controlul asupra noastră. Iar dacă ne hotărâm să începem și psihoterapia, medicația primită ne va scădea anxietatea în așa măsură încât să putem să ne aplecăm asupra traumelor sufletești care, alături de partea chimică a noastră, generează și întrețin, deopotrivă, anxietatea.

În cadrul centrului RMN Diagnostica Sibiu, domnul doctor Andrei Pătrîncă, medic specialist psihiatru acordă consultații de specialitate, atât cu bilet de trimitere de la medicul de familie sau de la medicul specialist, cât și în sistem privat și în baza asigurărilor de sănătate private.

 

Programări RMN Diagnostica Sibiu

Strada Someșului numărul 19

Telefon: 0269 243 121 // 0269 243 135

www.rmn-diagnostica.ro // contact@rmn-diagnostica.ro