Afecțiunile ORL ale sezonului cald
Fără o igienă corespunzătoare, vara se răspândesc ușor bacteriile, virușii și alergenii. Dacă adăugăm și consumul de băuturi reci sau de inghețată și folosirea în exces a aparatului de aer condiționat, mai este doar un pas până la boli precum amigdalite, rinite, laringite sau sinuzite.
Cele mai frecvente afectiuni ORL în sezonul de vară sunt rinitele alergice, rinofaringitele acute eritematoase sau pultacee, laringitele acute, acutizarea sinuzitelor cronice infecto-alergice, sângerari nazale (epistaxis postgripal sau complicaţii la pacienţii cu hipertensiune arterială), otite congestive sau otite externe fungice sau furunculoase acute, cefalee, vertij, lipotimii.
Pentru a ne reface starea de sănătate în astfel de situaţii, este necesară prezentarea cât mai rapidă la un medic specialist în boli din sfera ORL-ului (otolaringologia – denumirea medical pentru urechi, nas şi gât).
Otita externă este des întâlnită printre persoanele care frecventează ştrandurile sau piscinele. Ea se manifestă prin durere destul de intensă, nu neapărat continuă, dar sub formă de junghi, cu agravare în timpul nopţii. Ştii că ai aşa ceva nu doar pentru că te doare, ci şi pentru că îţi scade auzul, ai senzaţia că urechea îţi este înfundată şi chiar apar secreţiile purulente. E cauzată de infecţii şi de apa care intră în canalul urechii. În plus, e specifică zonelor unde există un climat cald, iar umiditatea este accentuată.
Otitele la adulţi şi mai ales la copii, complicaţii ale unor afecţiuni acute naso-faringo-sinuzale, nu trebuie neglijate pentru că pot duce la perforarea timpanului şi la pierderea auzului de diverse grade până la surzenie profundă, vertij, vărsături, până la imposibilitatea menţinerii poziţiei bipede, verticale (echilibru), cu repercusiuni mai ales la copiii mici în împiedecarea achiziţionării limbajului (în jurul vârstei de 2 ani). Iar mai târziu, reprezintă un impediment important în educaţie şi integrare în societate şi la locul de muncă (socializare).
Expunerea la aerul condiționat. Temperatura optimă de folosire a aerului condiţionat este de 24 de grade Celsius, temperatură care îi permite corpului o adaptare rapidă şi fără nicio repercusiune asupra stării de sănătate, la trecerea din camera respectivă, în exterior, la o temperatură mai mare sau la o temperatură mai scăzută.
Totuşi, aerul condiţionat poate acutiza, la persoanele cu rezistenţă scăzută la infecţii, o sinuzită acută, cu cefalee intensă, uneori vertij, obstruare accentuată a nasului, prin alergia la rece, uneori declanşând lipotimii, vărsături, tulburări de vedere, conjunctivite acute, lăcrimări.
Faringita virală e o infecţie instalată în partea superioară a gâtului, imediat în spatele limbii. Cel mai adesea, se manifestă prin durere în gât şi înroşire locală, dar la unii pacienţi intervin şi febra, strănutul şi rinoreea. Apare din cauza expunerii la curent, popular spus, adică atunci când suntem supuşi direct acţiunii aerului rece şi foarte rece din locuinţă, iar afară sunt temperaturi ridicate. În cazul laringitei, disconfortul resimţit apare din pricina iritării corzilor vocale.
În cadrul centrelor RMN Diagnostica Sibiu și Brașov, puteți efectua consultații și investigații de specialitate ORL, în contract CAS (în cadrul centrului RMN Diagnostica Brașov), dar și în sistem privat și în baza asigurărilor de sănătate private.
Pentru informații, tarife și programări:
Brașov:0372955522// 0368005773 // 0765112402
Sibiu:0269243121 // 0269243135
www.rmn-diagnostica.ro / contact@rmn-diagnostica.ro/
https://www.facebook.com/RMNDiagnostica/