Adicții care nasc noi adicții

Articol Psihiatrie

Ciclul dependențelor

Atunci când trecem prin episoade depresive, tentația de abuza de alte substanțe este crescută. De ce? Pentru că încercăm, consumând în exces alte toxice, să ne eliberăm de depresie. Ajungem însă într-un ciclu al depresiei și al adicțiilor, consumul de substanțe îngreunându-ne posibilitatea videcării.

Mulți dintre noi folosesc alcoolul, de pildă, atunci când sunt anxioși. Într-adevăr, alcoolul, în doze mici, este bun anxiolitic. Dar asta doar la început. În timp, alcoolul nu mai scade gradul de anxietate, ci, paradoxal, crește depresia. În plus, pe lângă efectul deprimant, alcoolul se constituie el însuși într-o nouă patologie, într-o nouă suferință psihică, având legi propri și necesitând abordare psihiatrică separată.

Substanțele care produc depresia, precum alcoolul și heroina, reduc anxietatea. Stimulantele, cum este cocaina, reduc depresia și agravează anxietatea. De aceea, pacienții care abuzează de stimulante pot avea comportamente care par schizoide și care dispar fie la întreruperea toxicului, fie la tratarea cu succes a depresiei. Putem spune, așadar, că simptomele combinației (depresiei și adicției) sunt mai grave decât simptomele celor două suferințe psihice luate separat. De asemenea, posibilitatea recăderilor este mai mare dacă, suferinzi fiind de depresie, consumăm, suplimentar, toxice.

Structura chimică a drogurilor seamănă cu cea a neurotransmițătorilor din creier. De aceea, au și fost numiți „marii impostori ai creierului” (Bertha Madras, dr. al Facultății de Psihiatrie de la Harvard). Ei se folosesc de aceleași sisteme de comunicare ca mesagerii naturali ai creierului. Creierul le percepe însă ca fiind substanțe străine, încearcă să le compenseze și, de aici încolo, apare adicția.

Psihologic vorbind, depresia și dependențele semnalează o relație nesatisfăcătoare cu viața. Cei care se simt triști și fără energie, alături de cei care consumă toxice pentru a-și anestezia durerea pe care le-o provoacă viața, au, și unii și alții, dificultăți în a se relaționa sănătos la propria existență. Viața este neplăcută, amară sau fără gust. Suntem tentați, deci, să o condimentăm. Apoi, atât depresia, cât și adicțiile aduc cu ele invalidare. Imaginea de sine are de suferit. Începem să ne înjosim, să ne umilim, să credem că nu valorăm nimic.
Depresia permite dependența. Când suntem deprimați, e pur și simplu dificil să spunem nu mâncării, alcoolului, drogurilor. Voința ta e slăbită, iar o voință slabă este calea sigură spre adicția de orice fel.

Având în vedere acestea, este util să considerăm perioadele noastre depresive ca unele în care suntem vulnerabili pentru adicții, deasemenea. Să fim vigilenți, să nu complicăm lucrurile, ci să ne tratăm suferințele interioare apelând la ajutor specializat adecvat!

În cadrul centrului RMN Diagnostica Sibiu, domnul doctor Andrei Pătrîncă, medic specialist psihiatru acordă consultații de specialitate, atât cu bilet de trimitere de la medicul de familie sau de la medicul specialist, cât și în sistem privat și în baza asigurărilor de sănătate private.

Programări RMN Diagnostica Sibiu
Strada Someșului numărul 19
Telefon: 0269 243 121 // 0269 243 135
www.rmn-diagnostica.ro // sibiu@rmn-diagnostica.ro