Vegetațiile adenoide – Polipii

Articol ORL

Mulți părinți se confruntă cu faptul că cei mici răcesc în mod constant. Cauza acestor episode ar putea fi vegetațiile adenoide.

Vegetațiile adenoide (sau popular- polipii ) sunt formațiuni alcătuite din țesut limfoid. Împreună cu amigdalele linguale și palatine, formează un sistem important al corpului uman – inelul limfoepitelial, care are rolul de a proteja căile respiratorii superioare, de infecții și de a menține imunitatea.

Se întâmplă însă, că vegetațiile adenoide încep să crească excesiv.

Acest lucru poate apărea ca urmare a infecțiilor repetate, alergiilor, anomaliilor în dezvoltarea scheletului facial. Creșterea excesivă (hipertrofia) adenoidiană devine un teren de proliferare a bacteriilor, virusurilor, fungilor, astfel încât copilul suferă de răceli dese și prelungite.

 

Cine este afectat de boală?

Boala este răspândită în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 1-14 ani, dar cel mai frecvent este diagnosticată la copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 7 ani.

Simptomele bolii:

  • Dificultăți în respirația nazală (copilul începe să respire pe gură, mai ales noaptea, poate să se instaleze sforăitul);
  • Secrețiile nazale abundente și prelungite, mucose sau purulente;
  • Scăderea auzului, dureri la nivelul urechii;
  • Dureri de cap, apatie, oboseală;
  • Tuse iritativă;
  • În forma acută a bolii, este posibilă apariția febrei;

La ce poate duce boala?

Răceala persistentă, frecventă și bolile inflamatorii, afectarea auzului sunt doar consecințe mici ale hipertrofiei adenoidiene. La un copil care suferă de această boală, dezvoltarea vorbirii este inhibată, acest lucru reflectându-se în incapacitatea de a pronunța unele litere individuale, copilul începând să „vorbească pe nas”. În plus, există o scădere accentuată a productivității, care afectează performanța școlară.

Metode de tratament:

Tratamentul acestei boli poate fi medicamentos sau chirurgical.

Profilaxia proliferării adenoidiene-  este necesar consultul precoce al specialistului  ORL și tratamentul corect al răcelilor și bolilor inflamatorii ale căilor aeriene superioare.

Pentru un consult de specialitate, programează-te la doamna doctor Liliana Ermacov, medic specialist ORL în cadrul centrului medical RMN Diagnostica Sibiu.

Pacienții ne găsesc în Sibiu, strada Someșului numărul 19
Telefon: 0269 243 121 // 0269 243 135
www.rmn-diagnostica.ro // sibiu@rmn-diagnostica.ro