Consultatii dermatologie rmn-diagnostica brasov dr carmen podoleanu

Soarele și pielea

Articol Dermatologie

În afară de efectele benefice asupra organismului (principala sursă de vitamina D, care ajută organismul să absoarbă calciul necesar pentru a întări structura oaselor), soarele poate avea și consecințe neplăcute vizibile pe pielea noastră, atunci când ne expunem necontrolat: îmbătrânire prematură, arsuri solare, pete pigmentare sau chiar apariția cancerului de piele.

Expunerea la soare nu înseamnă doar plajă, ci orice acțiune efectuată ce are ca rezultat atingerea pielii de către razele soarelui (ieșit pe balcon, stat la geam, ieșit la magazin, plimbări în parc, etc).

Spectrul electromagnetic solar cuprinde mai multe tipuri de radiații (în funcție de lungimea de undă), printre care și radiații A, B și C.

Ultravioletele de tip C produc efecte minore, fiind în mare parte filtrate de către atmosferă. UVA au unde mai lungi, astfel reușesc să străbată epidermul în întregime, putând ajunge până la nivelul dermului. Sunt prezente și pe timp noros, de la răsărit până la apus, putând pătrunde și prin geam. Ele sunt cele care afectează cel mai mult pielea, distrug fibrele de colagen și elastină, fiind responsabile pentru accelerarea îmbătrânirii. UVB acționează în special asupra țesutului conjunctiv, fiind responsabile de arsurile solare și apariția petelor pigmentare.

În funcție de tipul de piele, intensitatea radiațiilor solare (anotimp, moment al zilei) și condițiile geografice, produsele SPF oferă soluția potrivită pentru ca pielea noastră să fie protejată de efectele negative ale soarelui. Produsul ales trebuie să ne protejeze atât de razele ultraviolete de tip A, cât și de cele de tip B.

Dar ce înseamnă SPF?

SPF (sun protection factor) factor de protecție solară- reprezintă capacitatea unui produs de a opri cantitatea de radiații UV absorbite de piele. Acesta sporește capacitatea naturală a pielii de a se proteja împotriva radiațiilor UV și este cel care determină cât de efcientă este o cremă de protecție și cât timp ne va proteja pielea. SPF potrivit fiecărui tip de piele este determinat de timpul în care pielea fiecăruia dintre noi se poate proteja singură de radiațiile solare. Acest timp variază între 5 si 30 minute, în funcție de fototipul cutanat, anotimp, intensitatea radiațiilor, loc de expunere, altitudine, perioada de expunere. Protecția solară a unui produs este eficientă doar când se aplică o cantitate suficientă (este recomandată aplicarea unei cantități de aproximativ 2mg/cm2 pentru o singură aplicare la nivelul feței, respectiv jumătate de linguriță la nivelul feței, incluzând ceafa și urechile, o linguriță la nivelul toracelui (anterior și posterior) și o linguriță pentru fiecare membru. Bineînțeles, această cantitate diferă de la persoană la persoană în funcție de înălțime, greutate.

Ce este de reținut este faptul că, crema cu factor de protecție solară ar trebui aplicată cu generozitate la nivelul întregii suprafețe corporale. Se aplică cu 15 minute înainte de expunere și apoi la fiecare două ore, pentru menținerea nivelului de protecție ales. Se aplică mai des dacă se intră în apă sau dacă se transpiră.

Valoarea SPF indică gradul de protecție oferit. Dacă de exemplu, pielea s-ar înroși după o perioadă de expunere de 10 minute, dacă folosim un SPF 30, teoretic, pielea va fi protejată un timp mai îndelungat, respectiv 300 minute (10 x30). Practic însă, acest timp poate fi scurtat de factorii menționați mai sus, de aceea aceste estimări sunt aproximative! Deci, cu cât factorul de protecție solară este mai mare, cu atât mai mult durează protecția.

Produsele de protecție solară sunt cu filtre fizice (minerale) și cu filtre chimice.

Filtrele fizice (minerale) conțin agenți fizici de blocare a radiațiilor UV, respectiv dioxid de titan și oxid de zinc, care creează o barieră fizică la nivel cutanat, reflectând/respingând radiațiile UV și nu absorbind-le. Practic, împiedică razele UV să penetreze pielea. Acestea oferă protecție solară atât împotriva radiațiilor UVA cât și UVB, acționează imediat după aplicare, au un risc mai mic de iritare a pielii fiind recomandate pentru tenul sensibil, pentru cei cu dermatite, rozacee, dar pot avea o textură mai groasă care lasă de obicei pete albe.

Filtrele chimice se bazează pe mecanisme care absorb radiațiile UV și le convertesc în căldură la nivelul pielii. Acestea acționează de obicei după 20 minute de la aplicare, sunt mai ușor de aplicat având o textură mai subțire, dar nu sunt întotdeauna potrivite pentru tenul sensibil deoarece conțin ingrediente cu potențial alergic (oxybenzone, octinoxate, etc).

Un alt lucru important pe care vreau să-l menționez este legat de produsele de machiaj cu protecție solară. Acestea sunt eficiente doar în caz de expunere ocazională, și ele trebuie aplicate într-o cantitate mai mare decât utilizăm în mod normal atunci când aplicăm machiaj pe ten. Eu recomand cremă de față cu SPF ca bază de machiaj, urmată apoi de machiajul propriu-zis.

Trebuie să rețineți faptul că nu există bronz sănătos și că o piele bronzată este o piele deteriorată.

Pacienții o pot găsi pe doamna doctor Carmen-Beatrice Podoleanu, medic specialist dermatolog, în cadrul centrului medical RMN Diagnostica Brașov.

Strada Hermann Oberth nr.8, în apropierea Pieței Astra.
Telefon: 0368 005 773 // 0372 955 522 // 0765 112 402
www.rmn-diagnostica.ro // ambulator@rmn-diagnostica.ro