Rinosinuzita

Articol ORL

Rinosinuzita acută reprezintă o infecție a căilor nazale și sinusurilor paranazale, care se caracterizează prin inflamația mucoasei nazale, strănut, obstrucție nazală, rinoree și inflamația mucoasei sinusurilor paranazale.

Pacientul care prezintă cel puțin 2 din următoarele simptome: rinoree, obstrucție sau congestie nazală, durere sau presiune facială, reducerea sau pierderea mirosului, se încadrează în diagnosticul de rinosinuzită acută.

Alte semne și simptome care pot fi asociate cu rinosinuzita acută sunt: febră, cefalee (durere de cap), tuse, dureri la înghițit determinate de secreție purulentă posterioară. Infecția sinusurilor maxilare poate determina dureri dentare, iar infecția de la nivelul sinusului etmoidal poate fi asociată cu dureri și inflamație în jurul ochilor.

Inițial, secrețiile nazale sunt seroase (clare), apoi devin muco-purulente și se remit în decurs de 10 zile în caz de afectare virală. Dacă totuși după 5 zile simptomatologia nu se ameliorează sau depășește 10 zile, cel mai probabil există suprainfecție bacteriană.

Principalii germeni responsabili de rinosinuzita acută sunt:

  • Virusuri: Rhinovirus, Influenza și Parainfluenza virus;
  • Bacterii: Streptococcus pneumoniae, Hemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis, Staphilococcus aureus.

Diagnosticul de rinosinuzită acută se stabilește prin semnele clinice (simptome și examen clinic), paraclinice bacteriologice (prelevarea secrețiilor nazale de la nivelul meatului mijlociu) și imagistice (Radiografie de sinusuri și examenul CT).

Complicațiile rinosinuzitei pot fi înregistrate la nivel orbital sau intracranian.

Tratamentului rinosinuzitei acute vizează asanarea infecției, prevenția complicațiilor și a evoluției nefavorabile.

Se vor administra:

–  decongestionante nazale topice și orale;

–   agenți mucolitici;

– antihistaminice;

–  aerosoli;

–  lavaj nazal cu soluții saline;

–  corticoizi intranazali.

Administrarea antibioticelor nu este de primă intenție, având în vedere că multe din cazurile de rinosinuzită acută debutează ca o infecție virală. Tratamentul antibiotic ar trebui instituit la pacienții care prezintă simptomatologie mai mult de 10 zile sau prezintă o complicație.

Tratamentul chirurgical în rinosinuzita acută este indicat doar în 2 situații: eșecul tratamentului medicamentos sau dezvoltarea unei complicații acute.

 

Pentru un consult de specialitate, programează-te la unul din medicii specialiști ORL ai centrelor noastre din Brașov și Sibiu.

Pacienții ne găsesc în:

SIBIU

Strada Someșului numărul 19
Telefon: 0269 243 121 // 0269 243 135
www.rmn-diagnostica.ro // sibiu@rmn-diagnostica.ro

BRAȘOV
Strada Hermann Oberth nr. 8 (zona Uranus- Piața Astra)

Telefon 0372955522// 0368005773 // 0765112402
www.rmn-diagnostica.ro // ambulator@rmn-diagnostica.ro