Consultatii dermatologie Brasov dr Carmen Podoleanu RMN DIAGNOSTICA

Purtarea măștii de protecție și efectele la nivelul pielii

Articol Dermatologie

Pandemia COVID-19 a adus multe schimbări în viața noastră, inclusiv purtarea măștilor de protecție.

Măștile de protecție au devenit o parte a garderobei noastre zilnice, purtarea acestora fiind un mod important de a împiedica virusul să se răspândească, dar pentru unele persoane poate avea efecte secundare.

Indiferent dacă sunt utilizate măști de unică folosință, măști din bumbac sau măști făcute din eșarfe, frecarea constantă pe față, respirația și umiditatea pot determina sau agrava problemele existente ale pielii. Căldura și umiditatea concentrată în jurul gurii pot modifica pH-ul pielii noastre și astfel putem fi mai predispuși la iritații ale pielii.

Măștile pot captura sebumul, impuritățile și transpirația de pe piele, ceea ce poate duce la apariția sau agravarea unor afecțiuni ca acneea, dermatita și rozaceea. Cei care suferă de rozacee și acnee pot prezenta episoade mai grave, din cauza ocluziei unității pilosebacee de la masca strânsă și microclimatul umed creat în interiorul măștii.

Odată cu utilizarea acestui accesoriu obligatoriu, trebuie să avem în vedere și modificarea rutinei de skin-care, astfel că nu vă agresați tenul cu produse ce conțin alcool sau parfum.

Înainte de a vă aplica masca pe față, spălați-vă fața cu un produs de curățare blând și folosiți o cremă hidratantă adaptată tipului dumneavoastră de ten. Concentrați-vă asupra produselor ce conțin ingrediente precum ceramide- esențiale pentru menținerea sau refacerea barierei pielii, glicerină și acid hialuronic- care în mod normal atrag umiditatea în piele și cresc hidratarea, produse cu antioxidanți și cu efecte antiinflamatorii.

Aplicați un balsam pentru buze pentru a proteja pielea delicată a buzelor.

Când vă scoateți masca, este necesar să vă spălați fața din nou, pentru a elimina sebumul și toate impuritățile acumulate pe timpul zilei. Folosiți un demachiant blând sau un produs de curățare cu care să vă spălați fața fără să o supraîncărcați.

Indiferent de produsul de curățare pe care îl utilizați, asigurați-vă că folosiți apă călduță, nu caldă. Apa caldă poate fi mai abrazivă pentru piele și poate compromite în continuare bariera pielii.

La final, aplicați crema reparatoare pentru ten iritat.

Pacienții o pot găsi pe doamna doctor Carmen-Beatrice Podoleanu, medic specialist dermatolog, în cadrul centrului medical RMN Diagnostica Brașov.

Strada Hermann Oberth nr.8, în apropierea Pieței Astra.
Telefon: 0368 005 773 // 0372 955 522 // 0765 112 402
www.rmn-diagnostica.ro // ambulator@rmn-diagnostica.ro