Herniile inghinale la copii
Herniile inghinale sau inghino-scrotale la băieți, respectiv inghinale sau inghino-labiale la fetiță, sunt de cauză majoritar congenitală. Acestea se produc prin persistența după naștere, a unei comunicări a cavității abdominale, cu regiunea inghinală (canalul inghinal) sau/și scrotul la băieți, respectiv baza labiei mari, la fetițe, comunicare normal prezentă până în ultimile săptămâni de viață intra-uterină. Canalul peritoneo-vaginal este închis la naştere în 40% din cazuri, restul închizîndu-se în primul an de viaţă, permițând pătrunderea prin această comunicare, spre regiunea inghinală sau scrot, de lichid peritoneal sau, chiar formațiuni din abdomen (epiploon, ansă intestinală, respectiv ovar sau trompă la fetițe), cu apatiția unui hidrocel congenital sau a unei hernii inghinale/inghino-scrotale sau inghino-labiale la fetiță.
Aspectul clinic la băieți, este al unei formaţiuni (”umflaturi”) intermitentă sau permanentă, inghinală sau inghino-scrotală, de obicei nedureroasă de dimensiuni variabile, cu tegumentele regiunii inghino-scrotale de aspect normal, dar hemiscrotul respectiv nu mai are pliurile atât de adânci. Tumefierea descrisă mai sus este mai frecvenă la sfârşitul zilei şi mai evidentă în stat în poziție verticală, dar în poziție culcată şi în perioada de linişte a copilului îşi reduce spontan dimensiunile şi de asemenea poate fi redusă relativ uşor prin palpare blândă spre regiunea inghinală. Diagnosticul de certitudine și diferențial va fi făcut de medicul specialist, care va stabili și momentul optim pentru tratament, pentru evitarea complicațiilor.
Închiderea spontană, cu vindecare fără tratament chirurgical, nu este posibilă decât, uneori, pentru hidrocelul congenital, nu și în cazul herniilor congenitale adevărate.
Complicaţia care poate apare este strangularea / încarcerarea herniei. La un efort mai mare inelul inghinal profund se deschide sub influenţa presiunii abdominale şi permite angajarea prin canalul peritoneo-vaginal a unor anse intestinale, epiploon, etc. Astfel că, imediat după încetarea efortului, inelul inghinal se contractă şi nu mai permite reîntoarcerea conţinutului herniar în cavitatea peritoneală, producînd strangularea acestuia şi instalarea unui tablou clinic de ocluzie cu dureri abdominale, balonare (meteorism), vărsături, oprirea tranzitului, agitaţie continuă, iar hernia nu se mai reduce spontan. Diagnosticul trebuie să fie precoce, altfel apare ocluzia mecanică, iar, în final ajungîndu-se la necroză intestinală şi peritonită.
Tratamentul este prin excelenţă chirurgical, măsurile conservatoare fiind ineficace, chiar periculoase. Ca argument suplimentar este faptul că în primii ani de viaţă vasele testiculare pot fi sever comprimate de o hernie, conducând la atrofie testiculară, astfel că rezolvarea este la fel de importantă pentru testicul ca şi pentru intestinul încarcerat. Momentul operator pentru herniile necomplicate la copiii sub 1 an este cât mai curând după diagnosticare.
Herniile strangulate trebuie tratate de urgenţă, la orice vîrstă.
Hernia inghinală la fetiţe este considerată o urgenţă deoarece organul cel mai frecvent angajat pe canal este ovarul, pericolul constînd în trombozarea vaselor ovariene la nivelul orificiului inghinal profund prin compresie, urmată de necroza ovariană.
Hidrocelul congenital este o formaţiune chistică cu conţinut lichidian clar, nedureroasă, moale sau în tensiune, situată anterior de testicul (sau în jurul testiculului). Pentru hidrocelul congenital momentul tratamentului chirurgical nu este întotdeauna de urgență, dar acesta va fi stabilit de medicul chirurg pediatru.
Prognosticul postoperator imediat şi la distanţă este foarte bun, fără recidive, întru a fost eliminată cauza bolii, respectiv persistenţa canalului peritoneo-vaginal sau peritoneo-labial.
În centrul nostru de la Brașov, Prof.univ.dr. Aurel Mironescu, medic primar chirurgie și ortopedie pediatrică acordă consultații de specialitate și realizează mici intervenții, în sistem privat și în baza asigurărilor de sănătate private.
RMN Diagnostica Brașov
Strada Hermann Oberth nr.8 (zona Piața Astra)
0368 005 773 // 0372 955 522 // 0765 112 402
www.rmn-diagnostica.ro // ambulator@rmn-diagnostica.