Mircea Ucenic - Abcesul poate fi incizat și drenat la RMN Diagnostica Sibiu

Abcesul poate fi incizat și drenat la RMN Diagnostica Sibiu

Articol Chirurgie generală

Abcesul cutanat reprezintă o colecție de puroi localizată în piele. Zona din jurul unui abces cutanat este, de obicei, de culoare roz până la roșu închis. Dureros la atingere, abcesul cutanat poate apărea pe orice zonă a corpului și se simte foarte ușor, la o simplă atingere.

Cel mai adesea, abcesele cutanate apar în zona axilelor, zonele din jurul anusului și vaginului, la baza coloanei vertebrale, în jurul dinților etc. Inflamația care apare în jurul unui folicul de păr numită furuncul poate conduce, de asemenea, la apariția abcesului cutanat.
Responsabil de apariția abcesului cutanat este Staphylococcus aureus. În ultimii ani, stafilococul auriu meticilino-rezistent a devenit una dintre cauzele comune.

Abcesele pot începe în zona de celulită sau de țesut compromis în care se acumulează leucocitele. Prin fragmentarea progresivă de către puroi sau necroză a celulelor înconjurătoare, abcesul se extinde. Țesutul conjunctiv puternic vascularizat poate înconjura atunci țesutul necrotic, leucocitele și fragmentele peretelui abcesului și limita diseminarea ulterioară.

Factorii predispozanți ai formării abcesului sunt diminuarea mecanismelor de apărare ale glandei (mecanismele diminuate leucocitare), prezența corpilor străini, obstrucția drenajului normal (în tracturile urinar, biliar sau respirator), ischemia sau necroza tisulară, hematomul sau acumularea excesivă de fluid în țesut și traumatismul.

Cel mai frecvent, abcesele cutanate iau forma unor mase comprimabile dureroase, roz sau roșii, sensibile la atingere și însoțite de căldură locală. Pe măsură ce progresează, devin ascuțite, iar materia purulentă din interior începe să fie vizibilă. În cele din urmă, se pot deschide spontan (sparge).

Fără îngrijire medicală, abcesele cutanate se pot agrava, infecția răspândindu-se în țesuturile subcutanate și, posibil, chiar în fluxul sanguin. În acest punct, pot să se instaleze febra și starea de rău.

În funcție de tipul abcesului, pot debuta și alte simptome:
– greață;
– vărsături;
– edem;
– leziuni cutanate diverse;
– drenaj al fluidului din abces.

În unele cazuri extreme, abcesele pot provoca o serie de complicații, ce pot include:
– răspândirea infecției către maduva osoasă sau creier;
– septicemia;
– endocardita;
– gangrena;
– osteomielita (infecția osoasă acută).

Bacteria MRSA, o tulpină bacteriană rezistentă la antibiotice, poate fi o altă complicație a abceselor cutanate, foarte dificil de tratat.
Tratamentul este reprezentat de drenajul chirurgical și, adesea, de antibiotice.

Abcesele superficiale se pot vindeca prin caldură și cu antibiotice orale. Totuși, vindecarea necesită, de obicei, drenaj.

Abcesele minore pot necesita doar incizie și drenaj. Trebuie îndepărtat în întregime puroiul, țesutul necrotic și fragmentele. Pentru a preveni reapariția abcesului poate fi necesară eliminarea spațiului liber (mort) prin împachetări cu fașe sau prin plasarea de tuburi de dren, dacă este necesar. Condițiile predispozante, cum ar fi obstrucția drenajului natural sau prezența unui corp străin, necesită corectarea lor. În absența drenajului, un abces se vindecă ocazional lent. Resorbția incompletă poate lăsa o formațiune chistică având perete fibros, care se poate calcifica.

Dacă abcesul este profund sau dacă este înconjurat de celulită, medicamentele sistemice antimicrobiene se indică drept terapie adjuvantă; de regula ele sunt ineficiente fără drenaj.

În cadrul policlinicii RMN Diagnostica SIBIU, pacienții pot beneficia de consultații de specialitate CHIRURGIE GENERALĂ, dar și de intervenții de mică chirurgie, cum ar fi incizia și drenajul abceselor, realizate de domnul doctor Mircea Ucenic, medic primar chirurgie generală.

Pentru informații și programări:
SIBIU
Strada Someșului nr.19
Telefon: 0269243121
www.rmn-diagnostica.ro
contact@rmn-diagnostica.ro