Pot slăbi mergând la psiholog?

Pot slăbi mergând la psiholog?

Răspunsul este categoric DA! Când e vorba de slăbit majoritatea ştim că e nevoie să mâncăm mai puţin şi să facem mai mult exerciţiu fizic. Însă, un aspect esenţial legat de controlul greutăţii, din păcate frecvent ignorat, ţine de a înţelege şi gestiona eficient gândurile, emoţiile şi comportamentele noastre care interferează cu pierderea kilogramelor în plus. Aici intervine rolul psihologului care, cu expertiza şi cunoştinţele sale, vă poate ajuta să faceţi acele schimbări care să vă ducă spre greutatea dorită şi, implicit, spre adoptarea unui stil de viaţă sănătos.

Intervenţia specializată a psihologului poate fi solicitată atât de persoane care luptă să-şi ţină greutatea sub control, cât şi de persoane ale căror probleme de greutate sunt legate de afecţiuni cronice (diabet, boli cardiace) sau de alte condiţii medicale precum depresia, anxietatea sau tulburările de comportament alimentar (anorexia, bulimia, mâncatul compulsiv). Intervenţia psihologică pentru controlul greutăţii poate viza atât persoanele adulte, cât şi copiii.

Ce se întâmplă la întâlnirea cu psihologul? Pentru a vă putea ajuta, psihologul are nevoie să îşi facă o imagine cât mai clară şi completă asupra dumneavoastră, astfel că veţi discuta despre ce vă doriţi să obţineţi sub aspectul greutăţii, despre încercări anterioare de a slăbi, despre istoricul medical, despre obiceiurile şi atitudinile dumneavoastră legate de mâncare, despre nivelul de stres, despre unele aspecte curente din viaţa dumneavoastră care ar putea avea influenţă asupra sănătăţii. De asemenea, psihologul va urmări să identifice dacă sunt prezente simptome depresive, anxioase ori tulburări de comportament alimentar, întrucât acestea sunt elemente care pot contribui uneori la problemele de greutate.

Această primă şedinţă de evaluare va fi urmată de întâlniri, stabilite de comun acord, în cadrul cărora veţi construi împreună cu psihologul dumneavoastră un plan de intervenţie şi veţi monitoriza punerea lui în aplicare. Planurile de intervenţie sunt individualizate în funcţie de particularităţile fiecărui client.

De regulă, ele includ învăţarea unor comportamente de auto-monitorizare, educarea cu privire la ce implică un stil de viaţă sănătos, restructurarea convingerilor legate de alimentaţie şi imagine corporală, dezvoltarea de noi strategii de gândire şi acţiune, învăţarea unor tehnici de reglare emoţională ce pot fi utilizate atunci când emoţiile interferează cu un comportament alimentar echilibrat, realizarea de schimbări în mediul de acasă şi de la serviciu care să susţină obiectivele de sănătate urmărite.

Psihologul vă va ajuta să depăşiţi obstacolele ce intervin pe parcursul aplicării planului de intervenţie şi să identificaţi abordări pozitive pentru a vă schimba obiceiurile nesănătoase şi a vă forma obiceiuri noi, care să susţină un stil de viaţă sănătos.
Mesajul de luat acasă:

A slăbi sănătos şi durabil este un demers complex şi care implică schimbări la nivel de comportament, motivaţie, gândire, emoţii şi crearea de noi obiceiuri care să le înlocuiască pe cele care ne-au adus în situaţia în care nu ne mai simţim bine în corpul nostru. Orice persoană care doreşte să slăbească eficient are nevoie să ţină cont de toate aceste elemente şi să conştientizeze că demersul în care se implică este unul de durată, ce necesită efort şi consecvenţă. Nu este uşor, dar este posibil. Şi rezultatele merită tot efortul!

Pentru informaţii suplimentare, planuri individualizate de control al greutăţii şi recomandări privind schimbări care să ducă la o viaţă mai sănătoasă şi mai fericită, apelaţi cu încredere!

Psih. Alina Lungu
Psiholog clinician şi psihoterapeut specializat în psihoterapii cognitiv-comportamentale la clinica RMN Diagnostica Sibiu
Strada Someșului nr.19
Telefon: 0269243121
www.rmn-diagnostica.ro
contact@rmn-diagnostica.ro

Tot în cadrul policlinicii RMN Diagnostica Sibiu, doamnele psiholog clinician Diana Zăgan și Daniela Maria Nicoară acordă consultații de specialitate psihologie/ psihoterapie, în contract CAS Sibiu.

De asemenea, policlinica RMN Diagnostica Sibiu, oferă pacienților, consultații GRATUITE, în baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist la următoarele specialități medicale:
– CARDIOLOGIE
– ENDOCRINOLOGIE
– ORTOPEDIE- TRAUMATOLOGIE
– PSIHIATRIE
– PSIHOLOGIE
– NEUROLOGIE