Interviu dr. Liliana Vereș, medic primar pneumologie medic primar alergologie și imunologie clinică RMN Diagnostica Brasov

Interviu dr. Liliana Vereș, medic primar pneumologie / medic primar alergologie și imunologie clinică

Articol Alergologie, Pneumologie

Ce v-a determinat să alegeți medicina? De ce specialitatea pe care o practicați?

Învățând într-o clasă cu profil matematică-fizică, aproape jumătate dintre noi a ales studiile Politehnice (majoritatea colegilor mei au ajuns să conducă chiar departamente din Universitatea Tehnică); eu am oscilat între Drept, Filologie și Medicină.

Poate că este meritul tatei care m-a dus într-o sală de tribunal, într-o sală de disecție în care era un puternic miros de formol și m-a întrebat, ca profesor universitar de limba engleză la Universitatea “Alexandru I. Cuza” din Iași cum mă văd predând o limba străină la țară, întrucât orașele mari erau în 1984, când am terminat liceul, închise. Sincer m-am gândit că medicina este cea mai bună opțiune pentru mine, întrucât puteam folosi și cunoștințele filologice și mă puteam apropia și ajuta mai mult omul, în toată complexitatea lui.

Mi-am dorit o specialitate care să aibă legătură cu creierul uman. Am luat inițial lucrarea de licență pe subiectul epilepsiei. Un medic m-a remarcat la contravizite și m-a întrebat dacă aș fi interesată de o afecțiune imunologică puțin cunoscută pe atunci, numită Sarcoidoză. Așa am ajuns să aprofundez subiectul și să beneficiez de o bursă Fulbright la Mayo Clinic, MN, US unde am finalizat doctoratul, pe implicări extrapulmonare, inclusiv cerebrale ale acestei boli sistemice. Imunologia și alergologia, a doua mea specialitate a venit ca o continuare firească a preocupărilor mele. Pot spune că am transformat un staționar de diagnostic într-o Clinică de Alergologie cu 25 de paturi, precum și un ambulator pentru consultații și internări de zi, cu o varietate de investigații, asigurând testări medicamentoase pentru o multitudine de specialități chirurgicale și non-chirurgicale. Am o bucurie să văd cum generații de rezidenți au ales această specialitate și o practică, din Moldova până în Ardeal.

Care au fost cele mai mari provocări ale pandemiei, pentru profesia/specialitatea dvs?

Provocările pandemiei continuă și mă confrunt cu frica pacienților, stări de anxietate, depresie, izolare. Statusul post-COVID poate fi chiar unul mai dificil decât afecțiunea propriu-zisă. Este în continuare nevoie de o foarte bună colaborare între pacienți, medici de familie și specialiști. Oamenii au întrebări și cineva trebuie să le răspundă, să le dea speranță și putere de a lupta.

La ce ar trebui să fie atenți pacienții în sezonul de primăvară?

Cu toții așteptam primăvara, cu toată splendoarea magnoliilor înflorite și a senzației unui nou început. Odată cu natura și noi avem nevoie de o sevă proaspătă. Dotați cu cel mai perfect sistem care poate fi imaginat, cel imun, trebuie să avem grijă să ieșim din iarnă cu un aport de vitamine și imunostimulente, bineînțeles acolo unde este necesar. Fără îndoială că pot apărea mici răceli sau alergii de sezon. Ele trebuie diagnosticate și tratate cu grijă, pentru a nu degenera și a crea complicații.

Cine sunteți dincolo de halatul alb? Cum vă reîncarcați după zile solicitante de consultații?

Dincolo de halat și, mai nou, mască sunt un suflet care iubește viața și mulțumește în fiecare zi că a avut norocul de a călători mult, de a cunoaște oameni, de a iubi.

Doamna doctor Liliana Vereș, medic primar pneumologie // medic primar alergologie și imunologie acordă consultații de specialitate, în contract CAS, în cadrul centrului RMN Diagnostica Brașov.

Pacienții ne găsesc pe strada Hermann Oberth nr.8, în apropierea Pieței Astra.
Telefon: 0368 005 773 // 0372 955 522 // 0765 112 402
www.rmn-diagnostica.ro // ambulator@rmn-diagnostica.ro