Dr Cristina-Maria Ban, medic specialist reumatologie

Consultații reumatologie la RMN Diagnostica Sibiu

Articol Reumatologie

Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, afecţiunile reumatismale reprezintă cea mai frecvent raportată cauză de boală la populaţia adultă. Aproape jumătate din adulţi prezintă antecedente de simptome osteoarticulare sau anomalii musculo–scheletice evidenţiabile prin examen clinic, iar 10% din populaţie prezintă, din această cauză, un grad de handicap motor. Tot mai mulţi tineri, adulţi şi chiar copii sunt afectaţi de bolile reumatice.

Peste 200 de afecțiuni sunt incluse în această categorie de boli, iar peste 600.000 de persoane (3% din populație) suferă de boli reumatice de tip inflamator în țara noastră. Aproximativ 1% din populația generală a României (200.000 persoane) este afectată de artrită reumatoidă, care debutează, de regulă, în jurul vârstei de 40-50 de ani și afectează de 3 ori mai multe femei, decât bărbați. Durerea de spate de tip inflamator, provocată cel mai des de boli reumatice inflamatorii precum spondilita anchilozantă, afectează aproximativ 1% din populația adultă (în mare parte sunt afectați bărbații) și debutează adesea, înaintea vârstei de 30 de ani.

Sunt peste 100 de astfel de afecțiuni reumatice, însă doar o parte dintre acestea se întâlnesc cu o frecvență crescută.

Artroza este o afecțiune în care cartilagiul se deteriorează și devine mai moale și mai subțire. Acest proces poate avea loc la nivelul tuturor articulațiilor, dar este întâlnit cu precădere la nivelul articulațiilor gâtului, spatelui, genunchilor, șoldurilor, degetelor de la mâini și de la picioare.

Artroza este o afecțiune reumatic cronică, cu evoluție înceată, dar progresivă: asta înseamnă că procesul nu se oprește și că deteriorarea cartilagiilor este din ce în ce mai gravă. Dintre toate afecțiunile reumatice, artroza este cel mai des întâlnită, și ea afectează mai multe femei decât bărbați. La persoanele mai în vârstă această diferență dispare, iar suferința poate fi întâlnită în proporții egale la ambele sexe.

Oamenii asociază frecvent artroza cu bătrânețea și uzura cauzată de ea, ca și cum persoana care suferă de artroză este neapărat bătrână. De fapt, acest lucru nu este câtuși de puțin adevărat. De asemenea, cuvântul „uzură” induce cumva ideea că nu se mai poate face nimic, dar de fapt se poate.

  • Artroza nu este același lucru cu artrita reumatoidă
  • Artroza nu are nimic de-a face cu decalcifierea oaselor (osteoporoza)
  • Artroza nu este o boală a bătrâneții, ci poate surveni la orice vârstă. Riscul ca acest lucru să se întâmple este, în mod evident, mai mare, pe măsură ce se înaintează în vârstă. Dar artroza poate apărea și la persoane tinere, mai ales la nivelul încheieturilor gâtului și ale spatelui.

Artroza reumatoidă este o boală autoimună: sistemul imunitar (care, de obicei, acționează pentru apărarea organismului), ajunge să lucreze împotrivă propriului organism. Cum se poate întâmplă acest lucru, dintr-o dată, nu este clar încă. Artroza reumatoidă se poate instala pe nesimțite sau poate apărea brusc. Uneori boala este într-o fază activă, și atunci aveți probleme, alteori se află într-o perioadă de stagnare. Evoluția este deci, inegală, fluctuantă.  Artroza reumatoidă poate apărea la orice vârstă și este întâlnită mai des, la bărbați.

Spondilita anchilozantă este o afecțiune reumatică în care articulațiile, mai ales cele ale bazinului, spatelui, șoldurilor și genunchilor, se inflamează. Acest lucru provoacă durere, înțepenire și, posibil, chiar deformarea coloanei vertebrale. Numele latinesc al bolii este Spondylitis Ankylopoetica. Asta înseamnă, literal: un proces de inflamare a articulațiilor vertebrelor care are ca urmare înțepenirea.

Artrita psoriazică este o afecțiune a articulațiilor care apare la persoane care suferă de psoriazis. Aproximativ opt procente din persoanele cu psoriazis vor avea probleme și cu articulațiile.

Artrita psoriazică apare cel mai adesea între 20 și 30 de ani, dar poate apărea și peste această vârstă. Gravitatea și evoluția bolii diferă de la persoană la persoană: e posibil să aveți probleme cu pielea dar mai puțin cu articulațiile, dar se poate de asemenea să aveți probleme mari cu articulațiile iar cele de piele să iasă la iveala abia când faceți investigații pentru cauza problemelor articulare.

Nu e obligatoriu că ambele afecțiuni să se manifeste în același timp. Se poate ca problemele cu articulațiile și cele ale pielii să evolueze diferit.

De exemplu, problemele pielii pot fi moderate, iar cele articulare majore. Artrita psoriazică este o boală a aparatului locomotor și de aceea este socotită ca fiind o afecțiune de natură reumatică. Din această familie fac parte cam o sută de boli.

Boala poate semăna cu artrita reumatoidă, o formă de reumatism cronic, dar de obicei are evoluție mai blândă decât artrita reumatoidă.

Osteoartrita este cea mai comună boală de natură reumatică și se manifestă prin degradarea cartilajelor. Apare și se accentuează odată cu înaintarea în vârstă și se manifestă prin umflarea, slăbirea și durerea la nivelul articulațiilor. Cele mai afectate zone sunt genunchii, șoldurile, partea inferioară a spatelui, gâtul și degetele.

Pentru investigații complete, dar și pentru un diagnostic corect, solicitați o programare la doamna doctor Cristina-Maria Ban, medic specialist reumatologie în cadrul centrului medical RMN Diagnostica Sibiu.

Ne găsiți în Sibiu, strada Someșului numărul 19
Telefon: 0269 243 121 // 0269 243 135
www.rmn-diagnostica.ro // contact@rmn-diagnostica.ro