Alergie si Raceala - Rmn diagnostica Brasov

Alergie sau Răceală?

Articol Alergologie

Răcelile sunt cauzate de sute de virusuri. Când unul din aceste virusuri ajunge în corpul unei persoane, sistemul imunitar îl atacă. Una dintre reacțiile specifice acestui răspuns imun sunt simptomele clasice ale unei răceli cum ar fi congestia și tusea. Germenii care cauzează răceli sunt contagioși.

O persoană sănătoasă poate contacta o răceală atunci când persoana infectată strănută, tușește etc. După câteva săptămâni, cel mult, sistemul imunitar reușește să câștige lupta cu virusul, iar simptomele dispar. Alergiile sunt cauzate de hiperactivitatea sistemului imunitar. Din diverse motive, organismul percepe greșit anumite substanțe inofensive, ca fiind germeni și le atacă.

În acest timp, corpul eliberează substanțe chimice cum ar fi histamina ca atunci când luptă contra virusurilor specifici unei răceli. Acest lucru poate provoca congestia pasajelor nazale, nasul înfundat, tuse și strănut. Alergiile nu sunt contagioase, deși unele persoane pot moșteni tendința de a le dezvolta.

Deși există unele diferențe între simptomele răcelilor și alergiilor, unele dintre acestea se suprapun. Cea mai importantă diferență este că răceala nu durează mai mult de 14 zile. Dacă simptomele persistă mai mult de două săptămâni, acestea pot aparține unei alergii.

Alergiile pot apărea pe tot parcursul anului. Simptomele debutează imediat după expunerea la alergeni: strănut, nas înfundat, mâncărime oculară. Dacă simptomele apar într-o anumită perioadă în fiecare an, cel mai probabil este vorba despre o alergie sezonieră.

Răcelile tind să apară, în schimb, pe timpul iernii, iar simptomele se manifestă abia după câteva zile de la expunerea la virus.

În ciuda numelui de „febra fânului” (sau rinita alergică), alergiile nu se manifestă prin febră sau dureri musculare.

În schimb, persoanele răcite prezintă aceste simptome în mod frecvent.

Alergiile produc secreții nazale, dar acestea sunt apoase, clare și nu pot fi confundate cu o infecție. Totuși, uneori, persoanele cu alergii sezoniere ca rinita alergică pot dezvolta și infecții sinusale.

Dacă o persoană prezintă secreții nazale de culoare alb-galbuie, cel mai probabil are o răceală sau chiar o infecție a sinusurilor.
Deoarece cauzele răcelilor și alergiilor sunt destul de diferite, preîntâmpinarea acestora implică strategii diferite.

Pentru prevenirea simptomelor alergiei se va evita, pe cât posibil, contactul cu alergenii.

Dacă o persoană este alergică la polen, de exemplu, ar trebui să evite să meargă afară în timpul zilei, atunci când nivelul de polen este ridicat.

Iată câțiva dintre cel mai frecvent întâlniți alergeni:
– polen
– mucegai
– păr sau piele descuamată de animal de companie
– acarieni din praf
– gândaci de bucatarie.

Pentru prevenirea simptomelor de răceală, se va încerca prevenirea intrării virusului în organism. Se va păstra distanța față de oamenii care suferă de răceală, iar mâinile vor fi spălate cât mai des. Pentru protejarea celorlalți se va acoperi întotdeauna nasul și gura în timpul strănutului sau a tusei.

Dacă prezentați unul sau mai multe simptome descrise mai sus și sunteți nedumeriți cu privire la diagnosticul corect, în cadrul centrului medical RMN Diagnostica Brașov o puteți găsi pe doamna doctor Ramona Costea, medic primar alergologie- imunologie clinică, ce acordă consultații de specialitate în sistem privat.

Pentru informații, tarife și programări:
Brașov, Strada Hermann Oberth nr.8
Telefon: 0368005773 // 0765112402 // 0372955522
www.rmn-diagnostica.ro / contact@rmn-diagnostica.ro/ https://www.facebook.com/RMNDiagnostica/