5 cauze frecvente ale sciaticii
Dacă ați identificat cauzele medicale ale sciaticii și ați luat deja măsuri pentru ele și urmați un tratament specific, durerea ar trebui să fie sub control. Dacă însă, aveți durere restantă sau aveți durere fără prezența factorilor de risc majori, iată 5 cauze posibile din stilul dvs. de viață, care nu sunt atât de evidente la prima vedere.
Tocurile înalte și pantofii cu talpă tare sunt o cauză importantă de durere pe traiectul nervului sciatic.
Forțele generate la mers sau când stăm în picioare pot transfera o parte din greutatea corporală către partea de jos a spatelui sau către șolduri.
Tocurile înalte împing greutatea corpului în față, cauzând o flexie anterioară în zona coapselor pentru păstrarea poziției verticale. Această poziție pune sub tensiune tendoanele de la spate, care coboară, în paralel, cu nervul sciatic. O postură cronică cu acest gen de întindere va irita nervul sciatic provocând durere.
Purtarea de telefoane, portofele și carduri în buzunarul din spate al pantalonilor
Șezutul, mai ales timp îndelungat, cu buzunarul conținând un telefon, portofel sau card, irită mușchii piriformi. Nervul sciatic traversează acești mușchi și va fi pus astfel, sub tensiune, prin compresiune. „Sciatica de telefon mobil” este o problemă reală a secolului 21, ea alăturându-se celorlalte sindroame de compresiune a nervului sciatic.
Apăsarea oricărui obiect dur pe zona fesieră este o greșeală cu consecințe medicale.
Stresul este un factor psiho-somatic trigger de multe ori neglijat, care poate declanșa un episod de sciatică în absența unor modificări imagistice relevante.
Deși este un factor nesusținut în unanimitate de lumea medicală, el joacă un rol cheie în apariția durerii lombare joase și trebuie considerat în multe din cazurile de sciatică. Emoțiile și rolul lor în durerea de spate ar trebui văzute ca factori uneori esențiali în terapia durerii, focusată pe pacient, nu pe boală.
Cei mai la risc pacienți pentru sciatică sunt cei ambițiosi, determinați, care se supun presiunilor sociale. Explicația ar fi că stresul privează fibrele nervoase din coloana vertebrală, de oxigen. Rezultatul este același ca într-o leziune nervoasă și anume, apariția durerii.
Blugii mulați și lenjeria strânsă pe corp
Moda și medicina sunt două aspecte complet diferite și necompatibile. Și totuși, medicina ne poate ghida către o viață sănătoasă, învațându-ne cum să ne bucurăm de modă, fără a suferi de sciatică.
Îmbrăcămintea strâmtă, elastică, lenjeria care lasă urmă pe piele, pot genera un episod de sciatică în absența altei cauzei evidente.
Domnisoarelor și doamnelor, poate este timpul pentru puțină „relaxare”.
Supraponderea și obezitatea
Greutatea corporală mare pune presiune asupra nervului sciatic. Radiculopatia lombară are un risc de apariție direct proporțional cu greutatea corpului.
Orice kilogram în minus ne ține mai departe de durerea sciatică. Un motiv în plus, să avem o siluetă de invidiat.
Nu luați antiinflamatoare fără a fi evaluat, în prealabil, de un medic. Așa cum o rochie vine diferit pe două doamne diferite, și terapia va avea efecte în funcție de cine o „poartă”.
Vă doresc sănătate și nu uitați să respectați distanța socială de protecție și după ce ea nu va mai fi obligatorie prin lege. Avem dreptul și obligația să ne protejăm unii pe alții.
Pentru consultații, dar și pentru mai multe informații de specialitate, pacienții o pot găsi pe doamna doctor Cristina Ban, medic specialist Reumatologie și Medicină Internă, în cadrul centrului medical RMN Diagnostica Sibiu.
Ne găsiți în Sibiu, strada Someșului numărul 19
Telefon: 0269 243 121 // 0269 243 135
www.rmn-diagnostica.ro // sibiu@rmn-diagnostica.ro